griep

Wist je dat je Goed apotheker de nodige opleidingen volgt om steeds up-to-date te blijven over preventie en behandeling van griep? Gesteund door het expertisecentrum, een bron van informatie voor onze apothekers. Hij of zij zoekt met je mee naar de beste oplossing voor jouw situatie.

wat is griep?

Griep (influenza) is een heel besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het begint plotseling met koorts en koude rillingen. Vaak gevolgd door keel-, hoofd- en spierpijn. Je kan je behoorlijk ziek voelen, maar vaak genees je vanzelf.

wanneer laat je je best vaccineren tegen griep?

Elk jaar tussen 15 oktober en 15 november.  Wie langer wacht met vaccineren, loopt het risico om griep te krijgen. Ga dus snel naar je apotheker.

reserveer tijdig je griepvaccin

Wist je dat je best je griepvaccin reeds in september of oktober reserveert?  Zo ben je zeker van je vaccin.

wat is nu het verschil tussen griep en een verkoudheid?

We hebben nogal snel de neiging om te zeggen dat we ons grieperig voelen, terwijl het vaak over een gewone verkoudheid gaat. Maar als je griep hebt, ben je echt ziek. Mensen die denken dat ze griep hebben maar nog naar Thuis of Familie willen kijken, hebben geen griep.  Met griep heb je totaal geen zin om ook maar iets te doen.

waarom laat je je best vaccineren tegen griep?

In tegenstelling tot een gewone verkoudheid is griep soms veel minder onschuldig.  Griep kan leiden tot ernstige long- en hartcomplicaties en in zeldzame gevallen zelfs tot een dodelijke long- of hersenvliesontsteking.

Als je gevaccineerd bent, is de kans om griep te krijgen veel kleiner.  Krijg je de griep toch dan word je minder ziek en genees je sneller.

 

hoeveel kost een griepvaccin?

Een griepvaccin kost €6,77 en wordt terugbetaald voor risicopersonen. Sommige mutualiteiten voorzien hier bovenop nog en extra tegemoetkoming.  Het vaccin moet ook elk jaar herhaald worden. Meer informatie bij je arts of apotheker.

 

Klik hier voor meer informatie met betrekking tot de CM-tegemoetkoming voor je griepvaccin.

bescherm jezelf, maar ook je omgeving!

Ook al behoor je niet tot de risicodoelgroep, toch kan het interessant zijn om je ook te laten vaccineren. Ken je mensen in je omgeving met:

 • diabetes
 • lever- of nierziekte
 • hart-of longproblemen
 • kleine kinderen (<6 maand)
 • 50-plussers
 • zwangerschap
 • rokers, alcoholici en/of zwaarlijvige personen


Eén of meerdere keren 'ja' geantwoord? Laat je best vaccineren om ook je omgeving te beschermen tegen het griepvirus.

voor wie is het vaccin interessant?

Sommige mensen lopen een groter risico op complicaties wanneer ze griep krijgen.  Voor volgende personen is griepvaccinatie zeker aanbevolen:

hoe beperk je de verspreiding van het griepvirus?

 • Was frequent handen met water en zeep gedurende 30 seconden
 • Gebruik alcoholgel indien er geen water en zeep voorhanden is
 • Was of ontsmet tijdens de griepepidemie je handen na contact met iedere bewoner
 • Vermijd contact tussen je handen en je mond, neus of ogen
 • Maak deurklinken, voorwerpen die in contact komen met de patiënt regelmatig schoon
 • Gebruik bij voorkeur papieren zakdoekjes en werp ze na gebruik onmiddellijk weg in een afgesloten vuilnisbak
 • Zorg voor voldoende verluchting van de kamers

wat zijn pneumokokken?

Pneumokokken kunnen bijzonder agressief zijn. Ze liggen aan de basis van longontstekingen, maar kunnen ook bloedvergiftiging, sinusitis, middenoor- en hersenvliesontsteking veroorzaken.

Daarom raadt men de risicodoelgroepen (zie rubriek voor wie is het griepvaccin interessant?) aan om zich zowel tegen griep als pneumokokken te laten vaccineren.

hoeveel kost een pneumokokkenvaccin?

Een pneumokokkenvaccin kost € 31,91 en wordt niet terugbetaald, maar sommige mutualiteiten voorzien wel een tegemoetkoming.  Het vaccin moet ook niet elk jaar herhaald worden. Meer informatie bij je arts of apotheker.

Voor baby’s is het vaccin gratis verkrijgbaar bij je arts of Kind & Gezin.  Ze worden gevaccineerd op 8 en 16 weken en op 12 maanden.