griep

Wist je dat je Goed apotheker de nodige opleidingen volgt om steeds up-to-date te blijven over preventie en behandeling van griep? Gesteund door ons expertisecentrum, een bron van informatie voor onze apothekers. Hij of zij zoekt met je mee naar de beste oplossing voor jouw situatie. Vragen? Aarzel niet, en stel ze aan jouw Goed apotheker. 

wat is griep?

Griep (influenza) is een heel besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het begint plotseling met koorts en koude rillingen. Vaak gevolgd door keel-, hoofd- en spierpijn. Je kan je behoorlijk ziek voelen, maar vaak genees je vanzelf.

wanneer laat je je best vaccineren tegen griep?

Elk jaar tussen 15 oktober en 15 december. Haal tijdig je voorschrift bij je huisarts, en koop je vaccin daarna bij een Goed apotheker. Door het coronavirus gelden er in 2020 voorkeursregelingen voor bepaalde risicogroepen

reserveer tijdig je griepvaccin

Behoor jij tot de risicogroep en heb je een voorschrift van je huisarts? Reserveer dan je griepvaccin in september of oktober. Contacteer hiervoor je huisapotheker. Hij zal je informeren wanneer jouw griepvaccin beschikbaar is.

wat is nu het verschil tussen een verkoudheid, griep en het coronavirus?

Toen er nog geen sprake was van het coronavirus, was het verschil tussen een gewone verkoudheid en griep al niet altijd voor iedereen duidelijk. Met corona erbij is het allemaal nog wat complexer geworden. Aanvankelijk lijken de symptomen van griep overeen te komen met die van corona, maar corona zet zich naderhand vooral door op je longen en luchtwegen, met zware complicaties als mogelijk gevolg. Lees hier hoe je de symptomen van griep, corona en verkoudheid van elkaar kan onderscheiden. 
 

vaccineren in tijden van corona

Door het coronavirus is het meer dan ooit nodig om je te laten vaccineren tegen griep. Aangezien de ziekenhuizen zich voorbereiden op een aanvullende golf coronapatiënten in het najaar, is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk mensen met griep in het ziekenhuis worden opgenomen. Door het coronavirus gelden er voor het vaccineren in 2020 voorkeursregelingen voor bepaalde risicogroepen. Ook voor personeel in de gezondheidssector is een griepvaccin belangrijk, zodat zij geen griep te pakken krijgen tijdens een coronagolf.
 

bescherm jezelf, maar ook je omgeving!

Ook al behoor je niet tot de risicogroep, toch kan het aangeraden zijn om je ook te laten vaccineren.

Woon je met iemand onder hetzelfde dak die:

 • behoort tot een risicogroep:
  • zwangerschap
  • hart- of longproblemen (inclusief ernstige astma)
  • lever- of nierziekte
  • metabole aandoeningen (inclusief diabetes)
  • zwaarlijvige personen (BMI > 35)
  • neuromusculaire aandoeningen
  • immuniteitsstoornissen
  • 65-plussers
  • personen die in een instelling verblijven
  • kinderen > 6 maanden die een langdurige aspirinetherapie ondergaan
 • jonger is dan 6 maanden

Laat je best vaccineren om ook je omgeving te beschermen tegen het griepvirus. Door het coronavirus is er in 2020 een voorkeursregeling voor bepaalde risicogroepen. Informeer tijdig bij je arts of apotheker of je behoort tot één van de risicogroepen en je vaccin kan afhalen voor 15 november. 

waarom laat je je best vaccineren tegen griep?

In tegenstelling tot een gewone verkoudheid is griep vaak veel minder onschuldig. Griep kan leiden tot ernstige long- en hartcomplicaties en in zeldzame gevallen zelfs tot een dodelijke long- of hersenvliesontsteking.

Als je gevaccineerd bent, is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je de griep toch dan word je minder ziek en genees je sneller.

 

hoeveel kost een griepvaccin?

Een griepvaccin kost 16,46 euro in 2020. Risicopersonen hebben recht op een tegemoetkoming door de ziekteverzekering, waardoor het vaccin 9,78 euro kost. Sommige mutualiteiten voorzien hier bovenop nog een extra tegemoetkoming. Vraag hierover meer informatie aan je arts of apotheker. 

Klik hier voor meer informatie met betrekking tot de CM-tegemoetkoming voor je griepvaccin.


 

voor wie is het vaccin interessant?

Sommige mensen lopen een groter risico op complicaties wanneer ze griep krijgen.  Voor volgende personen is griepvaccinatie zeker aanbevolen: 

risicogroepen aanbevolen griepvaccinatie

hoe beperk je de verspreiding van het griepvirus?

Door op je hygiëne te letten, verklein je de kans dat je griep krijgt. Al deze regels zijn nu meer dan ooit aangeraden, aangezien ze ook een bescherming vormen tegen het coronavirus. 

 • Was frequent je handen met water en zeep gedurende 30 seconden.
 • Gebruik alcoholgel indien er geen water en zeep voorhanden is.
 • Was of ontsmet je handen na elk menselijk contact.
 • Vermijd contact tussen je handen en je mond, neus of ogen.
 • Maak deurklinken en voorwerpen die je aanraakt regelmatig schoon.
 • Gebruik bij voorkeur papieren zakdoekjes en werp ze na gebruik onmiddellijk weg in een afgesloten vuilnisbak.
 • Zorg voor voldoende verluchting van de kamers.

wat zijn pneumokokken?

Pneumokokken kunnen bijzonder agressief zijn. Ze liggen aan de basis van longontstekingen, maar kunnen ook bloedvergiftiging, sinusitis, middenoor- en hersenvliesontsteking veroorzaken.

Wie in de risicogroep zit voor griep, laat zich zowel best zowel tegen griep als pneumokokken vaccineren.

hoeveel kost een pneumokokkenvaccin?

Een pneumokokkenvaccin kost 33,66 euro en wordt niet terugbetaald, maar sommige mutualiteiten voorzien wel een tegemoetkoming. In tegenstelling tot een griepvaccin moet dit vaccin niet elk jaar worden herhaald. Vraag hierover informatie bij je arts of apotheker.

Voor baby’s is het vaccin gratis verkrijgbaar bij je arts of Kind & Gezin. Baby’s worden gevaccineerd op 8 en 16 weken en op 12 maanden.