het expertisecentrum

belangrijke partner van jouw apotheker

Een succesverhaal schrijf je zelden in je eentje, ook niet in een apotheek. Wist je bijvoorbeeld dat er achter jouw vertrouwde apotheker nog een vijfkoppig expertisecentrum schuilgaat dat de apotheker op verschillende manieren ondersteunt? Je ziet ze niet, je hoort ze niet … maar toch vormen ze het betrouwbare sluitstuk van elk van onze apotheken. 

 

In de eerste plaats nemen ze alle nieuwe ontwikkelingen grondig onder de loep en informeren ze onze apothekers en assistenten over cruciale veranderingen. Ze organiseren bijscholingen en werken elk jaar een aantal grootschalige opleidingsprojecten uit, waarvoor ze onder meer samenwerken met de KU Leuven. Van luizen tot cholesterol, van osteoporose tot de ziekte van Lyme. Alle mogelijke onderwerpen komen aan bod, waardoor jouw apotheker steeds op de hoogte blijft van de laatste stand van zaken op de verschillende domeinen. Daarnaast geven ze ook ondersteuning bij het uitwerken van een goed medicatieschema of het detecteren van bepaalde interacties. Sommige geneesmiddelen kunnen immers elkaars werking verminderen of versterken.

 

Op het vlak van medicatie volgen de ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Wereldwijd zoeken wetenschappers voortdurend naar geneesmiddelen die ons in staat moeten stellen om gezonder, langer en comfortabeler te leven. De keerzijde van de medaille is dat de farmaceutische wereld daardoor steeds complexer wordt. Met de regelmaat van de klok verschijnen er nieuwe geneesmiddelen op de markt en worden er studies gepubliceerd waardoor het niet meer zo eenvoudig is om het overzicht te bewaren. Dat geldt ook voor de apotheker die zich dagelijks bekommert om het welzijn van zijn of haar patiënten. Daarom kan de apotheker rekenen op de steun van het expertisecentrum.

 

Daarnaast heb je ook het echte speurneuzenwerk. Voor de meeste vragen weten onze apothekers perfect raad, maar af en toe krijgen ze een zeer complexe vraag voorgeschoteld. Dan schakelen ze hulp in om uit te zoeken hoe het nu precies zit. Zo krijgt het expertisecentrum elk jaar duizenden vragen binnen. Ze analyseren alle beschikbare gegevens en studies zodat de apotheker het beste advies kan geven. Want als het over de gezondheid van onze patiënten gaat, nemen we geen enkel risico.