huisapotheker: onze apothekers aan het woord

Siegfried Roesems
Apotheker-titularis In Het Zwaard Hasselt

 

Geneesmiddelen hebben me altijd al gefascineerd. Dat kleine pilletjes zo’n effect kunnen hebben op het lichaam, daar wou ik het fijne van weten. Maar toen ik als apotheker aan de slag ging, merkte ik pas dat mijn echte passie bij de patiënten ligt.

Je weet nooit wat de dag zal brengen en de kleine vragen zijn al even boeiend als de complexe problemen. De laatste jaren heb ik de handen vol met de organisatie en planning van onze grote apotheek in het centrum van Hasselt. Toch vind ik het nog altijd heel boeiend wanneer ik onze patiënten kan adviseren en samen met hen op zoek kan gaan naar de beste oplossing. Soms is die ook dichterbij dan je denkt en staat ze gewoon in de medicijnkast bij je thuis. Ook dat is goed advies geven.

"Iemand die een zwaar ziekteproces doormaakt, grijpt me nog altijd aan."

Een heel ander verhaal is het wanneer mensen een zwaar ziekteproces doormaken of amper nog positieve vooruitzichten hebben. Dat went nooit, en tegelijkertijd zijn dat leerrijke ervaringen. Die mensen leren me om te relativeren en de hoofdzaak te onderscheiden van de bijzaken. Af en toe krijgen we een kaartje of een doosje pralines van een patiënt die ons wil bedanken voor de goede zorgen. Als apotheker doen we natuurlijk gewoon ons werk, maar veel patiënten waarderen de extra inspanningen wel. En toegegeven, zo’n attentie doet zelfs na al die jaren nog steeds deugd. Die kaartjes bewaren we op een prominente plaats.

Camille Van Den Bossche
Apotheker-vervanger bij De Lindeboom Apotheek

 

Ik ben altijd al gepassioneerd geweest door chemie, en als tiener droomde ik ervan om mijn eigen cosmeticalijn te ontwikkelen. Maar geleidelijk besefte ik dat ik vooral mensen wou helpen. Dus heb ik die twee gecombineerd en werd ik apotheker. De beste keuze die ik kon maken.

Elke dag en elke patiënt zijn anders. Soms volstaat een kort gesprekje. Maar bij anderen is het belangrijk dat ik de tijd neem om goed uit te leggen hoe de medicatie werkt en hoe ze de patiënt zal helpen. Die constructieve dialoog vind ik een van de mooiste aspecten van het beroep van apotheker. Ze maakt echt een verschil en ik investeer daar graag mijn tijd in. Ik vind het bijvoorbeeld fantastisch wanneer een grootvader me komt vertellen dat hij weer met zijn kleinkinderen kan spelen nu hij zijn astmamedicatie correct neemt. Als we elke patiënt kunnen overtuigen van het belang van een correct geneesmiddelengebruik, dan kunnen we heel wat medische problemen voorkomen.

"Met een correct geneesmiddelengebruik kunnen we heel wat medische problemen voorkomen."

Begin dit jaar was ik in Nepal. Daar ben ik heel anders gaan kijken naar gezondheidszorg. Voor veel Nepalezen is die vrijwel onbetaalbaar. Bovendien wonen velen daar ver van de medische voorzieningen, waardoor ze pas bij de dokter langsgaan wanneer het al te laat is. Als je dan ziet hoe goed we in België georganiseerd zijn, dan moeten we er toch in kunnen slagen om elkaars gezondheid nog beter te bewaken.

Jelle Speltincx
Apotheker-titularis De Lindeboom Apotheek Rijkevorsel

 

Het beroep van apotheker is vooral een heel dankbare job. Elke dag ontmoet je heel verschillende soorten mensen, met elk hun eigen vragen en problemen. Soms volstaat het om gewoon even een luisterend oor te zijn of samen het medicatieschema te actualiseren. Maar geregeld krijg je ook complexere problemen voorgeschoteld waar je als apotheker echt het verschil kan maken.

Niet iedereen weet bijvoorbeeld dat er voor heel wat geneesmiddelen ook een alternatief bestaat. Sommige geneesmiddelen hebben weliswaar eenzelfde werking maar met een verschillend effect op het lichaam, waardoor je soms last kunt krijgen van vervelende bijwerkingen. Het loont echt de moeite om daar openlijk met je apotheker over te praten zodat we – in samenspraak met de arts - op zoek kunnen gaan naar een goed alternatief. Soms is dat een compleet ander geneesmiddel maar het kan ook helpen om de manier van toedienen aan te passen. Als je het moeilijk hebt om bepaalde pillen in te nemen, kan de apotheker je misschien wel een alternatief aanbieden in de vorm van bijvoorbeeld een siroop. Op die manier maken we de medicatietherapie makkelijker voor de patiënt en krijg je dus ook betere resultaten.

"Een welgemeende dankjewel doet altijd deugd."

Doordat ik zelf graag en veel sport, verdiep ik me al enkele jaren in deskundig sportvoedingsadvies. Die passie en kennis deel ik ook graag met andere mensen om hen te helpen hun conditie te verbeteren. Want die is niet alleen gebaseerd op veel bewegen maar ook een gezonde voeding speelt daarbij een belangrijke rol. Zelfs na al die tijd geeft het me nog steeds een voldaan gevoel als ik de patiënten goed kan adviseren. En ook al doen we dan gewoon onze job, toch doet een welgemeende ‘dankjewel’ nog altijd deugd.