huisapotheker: onze patiënten getuigen

De apotheker is er voor het hele gezin, van jong tot oud. Maar wist je dat je soms ook met jouw huisdier bij ons terecht kunt? Lutgarde’s trouwe viervoeter Goya lijdt al enkele jaren aan de ziekte van Addison, maar dankzij de juiste medicatie hoeft ze daar geen seconde last van te hebben.


‘Het begon allemaal op een kerstavond. Plots wou Goya niet meer eten of drinken en had ze nergens nog interesse in. Op enkele uren tijd was ze totaal onherkenbaar. Om eerlijk te zijn vreesde ik toen dat ze niet eens de volgende dag zou halen. Dezelfde avond zijn we nog bij de dierenarts langs geweest. Daar bleek dat Goya een bijzonder zwakke hartslag had en dat er amper nog bloedcirculatie was. Het verdict: de ziekte van Addison, een vaak voorkomende aandoening onder bepaalde hondenrassen die ervoor zorgt dat de bijnieren niet goed functioneren. Gelukkig is de ziekte vrij goed behandelbaar met de juiste medicatie. Alleen was het afstellen van de juiste dosering nog een hele klus. De ene keer was het te veel, de andere keer te weinig. En nu nog moeten we oppassen: het ziekteverloop zorgt ervoor dat de dosering vaak verandert. Gelukkig is onze apothekeres erg flexibel en maakt ze de pilletjes telkens op maat. Goya neemt ze twee keer per dag en blijft intussen vrolijk kwispelen.’

"Die oprechte interesse doet telkens weer deugd."

‘Twee jaar geleden kreeg ik bovendien zelf te horen dat ik lijd aan een uiterst zeldzame auto-immuunziekte waardoor ik constant pijn heb in mijn gewrichten. Op mijn vijftigste moest ik al een nieuwe heup krijgen en intussen is ook de andere vervangen. Misschien kom ik ooit in een rolstoel terecht, maar daar wil ik nu nog niet aan denken. Maar ook nu ondervind ik al elke dag opnieuw de gevolgen van de ziekte. Iets optillen is lastig en ik voel me vaak erg moe. Elke dag moet ik negen medicijnen nemen. Dan doet het deugd om een apothekeres te hebben die veel begrip heeft voor je situatie. Ze zorgt ervoor dat mijn medicatiegebruik overzichtelijk blijft en heeft altijd een bijzonder oprechte interesse voor hoe ik me voel. Omdat we niet zo ver van elkaar wonen, gebeurt het wel eens dat ze de medicatie voor mij of Goya thuis bezorgt. Zo moet ik even niet het huis uit, maar kan ik gewoon uitrusten.

Het moest een leuk weekendje Canterbury worden maar het draaide uiteindelijk helemaal anders uit. Zo’n 17 jaar geleden raakte een vrachtwagen Ann’s auto op de snelweg en eindigde de rit in de middenberm. De wagen herleid tot schroot, maar nog veel erger: Ann liep daarbij  ernstige lichamelijke blessures op. 

Vóór het ongeluk werkte ik als verpleegkundige maar het werd al snel duidelijk dat ik nooit meer zou kunnen werken. De artsen moesten o.a. mijn nek vastzetten waardoor ik veel minder kracht heb. Bovendien lukten hele alledaagse zaken me niet meer. Door zuurstoftekort kreeg ik een niet-aangeboren hersenafwijking waardoor ik opnieuw moest leren praten, lezen, schrijven, enz. Na verloop van tijd bleek het ongeluk ook een effect te hebben op mijn kortetermijngeheugen en concentratievermogen. Als ik met iets bezig ben en de postbode belt aan, heb ik nadien geen flauw idee wat ik precies aan het doen was. Ik moet zelfs briefjes maken om te weten waar ik mijn andere geheugensteuntjes heb gelegd.

'Gelukkig kan ik altijd rekenen op de steun van m’n apothekeres.' 
 

Wat ooit begon als een eenmalige afhaling van medicatie is intussen uitgegroeid tot een echte vertrouwensband. De afgelopen jaren waren bij momenten bijzonder zwaar en soms heb ik het nog moeilijk, maar het doet deugd te weten dat er altijd iemand is die naar je luistert en meezoekt naar oplossingen. Door mijn geheugenproblemen heb ik het zeer moeilijk om mijn medicatie correct te nemen. Daarom heeft de apothekeres een volledig schema uitgewerkt dat me precies vertelt wanneer ik welke medicatie moet nemen en dat ervoor zorgt dat de verschillende geneesmiddelen elkaars werking niet kunnen beïnvloeden.

Ik ben intussen bijna 52, maar doordat ik een groot risico loop op een trombose mag ik geen hormonen innemen die de symptomen van de menopauze zouden kunnen verzachten. In principe moet ik er dus gewoon mee leren leven maar m’n apothekeres heeft alles uit de kast gehaald om uit te zoeken welk natuurlijk middel, zonder hormonen, me toch kon helpen om comfortabeler te leven zonder dat ze mijn gezondheid in gevaar brengt. En met succes.

Al jaren gaat Roel naar dezelfde apotheek in de stad. Als trouwe klant is er in die tijd een vertrouwensband gegroeid, zelfs al gaat het om een grote apotheek en werkt er veel personeel. Het grote voordeel? Advies op maat en een klankbord. En dat is voor Roel en zijn gezin van onschatbare waarde. 

“Ik moet al diep in mijn herinneringen graven om me nog een beeld te kunnen vormen van een andere apotheek (lacht). We wonen al het overgrote deel van ons leven in Hasselt en eigenlijk zijn we al die tijd trouwe klant bij de Surplusapotheek op de Grote Markt. Een grote apotheek met veel personeel en een ruime voorraad. De apotheek ligt midden in de stad waardoor het er vrij druk kan zijn, maar toch neemt het personeel er altijd de tijd om oprecht naar je te luisteren. Nog belangrijker is dat we ondertussen een duurzame en vertrouwelijke relatie hebben opgebouwd met het apotheekteam. Zij weten wie we zijn, kennen onze medische achtergrond en geven ons dus heel persoonlijk advies.”

"We hebben een hechte vertrouwensband opgebouwd."

 “Mijn vrouw is allergisch voor lactose waardoor ze geen kaas, melk of room mag eten. Maar ook de meeste medicatiecapsules bevatten lactosepoeder, dus mag ze die ook niet innemen. Niet elke huisarts is daar even opmerkzaam voor. Gelukkig is onze apotheker dat wel en ze stellen dus altijd een alternatief voor. Of die tip die ik kreeg om geen pompelmoessap te drinken bij de pilletjes die ik neem om mijn hoge bloeddruk onder controle te houden. Die vertrouwensband zorgt ervoor dat we steeds advies op maat krijgen. Het maakt het voor ons ook makkelijker om bepaalde relevante informatie te delen met onze apotheker. We weten dat die in betrouwbare handen is en dat het onze gezondheid ten goede komt.