schaafwonden

Zoonlief komt binnen gestrompeld: pijnlijke grimas en een rode knie.

 

Hij maakte net kennis met de stoepstenen tijdens het skateboarden… met een stevige schaafwonde als gevolg. Maar wat doe je in het geval van schaafwonden nu weeral best?

schaafwonden verzorgen in 5 stappen

stap 1: stelpen

Eerst moet het bloeden stoppen. Als de wonde niet te groot is, duurt dat normaal gezien slechts enkele minuten. Bij hevig bloedende wonden kan je gedurende een tiental minuten een kompres of schoon doekje tegen de wond drukken om het bloeden te stelpen. Als ze toch blijft bloeden, ga je best naar de dokter.

 

stap 2: reinigen

Goed reinigen is eigenlijk het allerbelangrijkste en dient zo snel mogelijk te gebeuren. Gebruik daarvoor lauw stromend water en verwijder alle loszittende deeltjes in de wonde (het liefst met wegwerphandschoenen). Krijg je ze niet volledig zuiver en blijven er nog restdeeltjes achter? Raadpleeg dan een arts.  Reinig ook wonden die op het eerste zicht niet bevuild zijn.
Gebruik een schone, niet-pluizende handdoek of kompres om de wonde nadien met een deppende beweging te drogen. Blazen doe je beter niet want daardoor kunnen ziektekiemen in de wonde terechtkomen.

Tip van de apotheker?
Geen schoon water in de buurt? Gebruik dan een steriele woundcleanser of een niet-kleurend, waterig ontsmettingsmiddel. Vraag raad aan je apotheker over welke producten je best in de ehbo-koffer voorziet.

 

stap 3: ontsmetten

Ontsmetten hoeft niet per definitie maar is wel belangrijk wanneer er gevaar is op infectie. Zorg dat de wonde eerst goed is uitgespoeld want een vuile wonde ontsmetten brengt geen zoden aan de dijk. Gebruik een antisepticum op basis van water, bij voorkeur in eenheidsdosissen en met één enkele werkzame stof, bv. chloorhexidine.

 

stap 4: bedekken

Een oppervlakkige schaafwonde kun je gerust onbedekt laten. Grotere schaafwonden of schaafwonden op gevoelige plekken zoals de hiel, de elleboeg of de voetzool bedek je beter met een pleister of verband zodat ze vochtig blijft en er zich geen korst vormt. Dat blijkt namelijk de beste manier om ze te laten genezen. De korst beschermt de huid weliswaar tegen infecties maar tegelijkertijd vertraagt ze ook het genezingsproces en verhoogt het risico op littekens. Ook bij lichte letsels is het veiliger om een pleister of verband aan te brengen. Er bestaan tegenwoordig verschillende types van wondverbanden.

  • Oppervlakkige schaafwond

Dek af met een hydrogel en pleister of kompres.
 

  • Diepere schaafwond

Leg een neutraal vetverband op de wond en dek af met een steriel kompres en een afdekkend verband.
 

  • Ondiepe snijwond

Kan worden afgedekt met een wondpleister.
 

  • Lichtjes bloedende snijwond

Als de wonde wat nabloedt, breng je best een drukkend verbandje aan.

 

stap 5: naverzorging

Vervang de pleister of het verband telkens als het nat geworden is en anders dagelijks of zeker om de twee dagen.

Lees ook:

surplusgezondheid-ehbo-banner-brandwonden_250.jpg    surplusgezondheid-ehbo-banner-snijwonden_250.jpg    surplusgezondheid-ehbo-banner-insectenbeten_250.jpg