snijwonden

Het zal je niet verrassen dat er in de keuken al makkelijk eens snijwonden te betreuren vallen. Maar ook elders kunnen scherpe voorwerpen zoals gebroken glas of een mes pijnlijke snijwonden veroorzaken. De hevige pijn ontstaat doordat de gevoelszenuwen in de huid worden doorgesneden. Daarbij kunnen trouwens bacteri├źn in de wonde terechtkomen waardoor het dus extra belangrijk is om een snijwonde goed te verzorgen.

snijwonden zelf verzorgen of naar de dokter?

Wanneer de snijwonde niet al te ernstig of te diep is, kan je ze gerust zelf verzorgen. Is het voorwerp toch vrij diep in de huid gedrongen, dan is het advies van de arts wel aangeraden. Zeker wanneer er bijvoorbeeld glassplinters in de huid zitten.  Die dringen immers steeds dieper in de huid. Mogelijks moet de wonde gehecht worden, zeker wanneer de omgeving van de wonde kenmerken van een ontsteking vertoont zoals een rode kleur, een verdoofd gevoel of etter uit de wonde.

 

reinigen

Laat de wonde heel even verder bloeden zodat ze zichzelf reinigt en spoel ze dan met proper water. Druk de snijwonde vervolgens voorzichtig dicht met een steriel kompres, tenzij er glas of iets dergelijks in de wonde zit. Dep ze nadien goed droog met een schone doek of een steriel gaasje.
Het stelpen gaat overigens sneller als je de gewonde hand of voet wat in de hoogte houdt. Als er geen proper water beschikbaar is, kan je ook waterig niet-kleurend ontsmettingsmiddel gebruiken.

 

desinfecteren

Zekere een diepe snijwonde is kwetsbaar voor infecties. Daarom desinfecteer je de wonde en de omliggende huid best met een ontsmettingsmiddel. Eventueel met behulp van een steriel gaasje.

 

afdekken

Als de snijwonde niet al te groot is, kun je een gewone pleister gebruiken. Voor grotere wonden gebruik je beter een steriel kompres om de wonde schoon te houden. Kies wel een pleister die de volledige wonde bedekt, ook de wondranden. Dat vermindert de pijn en zorgt voor een snellere genezing.

Lees ook:

surplusgezondheid-ehbo-dossier-banner_3.jpg   surplusgezondheid-ehbo-banner-schaafwonden_250.jpg    surplusgezondheid-ehbo-banner-brandwonden_250.jpg