Veilig onder de zonnebank: kan dat?

HEALTH
Gepost op: 
21/06/2017
Is de zonnebank eigenlijk veilig?

Laat ons meteen een mythe doorprikken: ook onder de zonnebank kun je stevig verbranden. Maar wat is nu beter? Bruinen in de openlucht of onder de zonnebank? Het staat vast dat de uv-straling van een zonnebank even schadelijk is als die van de zon zelf. Zonnecrème smeren in het zonnecentrum heeft dan weer geen zin. Dus: hoe gebruik je die zonnebank nu veilig?

 

Ons advies: laat de zonnebank links liggen of gebruik ze maar af en toe. Kun je niet aan een kuur weerstaan? Bouw die dan langzaam op en begin met korte sessies.

Hoe lang je precies onder de zonnebank mag? Dat hangt nauw samen met je huidtype. Laat je daarom persoonlijk adviseren in het zonnebankcentrum. En hou je aan de voorschriften.

Ontdek meer over jouw huidtype.

Onder de zonnebank heeft smeren geen zin

Zonneproducten zijn specifiek ontwikkeld om je huid te beschermen tegen de echte zon. Het haalt dus niet uit als je ze gebruikt onder de zonnebank. Sterker nog, als je zonnecrème of een ander product gebruikt, kunnen de uv-stralen van de zonnebank je huid schaden.

Hetzelfde geldt voor cosmetica. Zorg dus dat je helemaal ontschminkt bent en draag geen parfum als je onder de zonnebank gaat. Breng na de sessie een vochtinbrengende crème of lotion aan. Zo voorkom je dat je huid uitdroogt of vroegtijdig veroudert.

Checklist: veilig onder de zonnebank in 8 stappen

  1. Ken je huidtype.
  2. Vraag persoonlijk advies in het zonnecentrum.
  3. Bouw je zonnebankkuur geleidelijk op.
  4. Verwijder make-up en parfum voor je onder de zonnebank gaat.
  5. Gebruik geen zonneproducten.
  6. Draag een beschermende zonnebril en kijk niet in de brandende lampen.
  7. Check bij je arts of apotheker of je geneesmiddelen je huid niet extra gevoelig maken voor uv-stralen.
  8. Breng na elke sessie een vochtinbrengende lotion of crème aan.

 

Ontdek al onze tips voor veilig zonnen.