Ga je zonnen? Hou het veilig met deze tips

HEALTH
Gepost op: 
28/05/2014
Veilig zonnen voor dummies: onze tips

De zon staat hoog aan de staalblauwe hemel. Een topdag om te zonnebaden! Maar vergeet dan niet om je huid goed te beschermen. Want intensief zonnen kan je huid ernstige schade toebrengen. Waarop moet je letten? Met deze gouden tips is het heerlijk bronzen.

Als je veilig wilt zonnen, hou je best een aantal dingen in het achterhoofd. Let op de uv-straling. Kies de beschermingsfactor die past bij je huidtype. En hou altijd een flesje zonnecrème of -spray bij de hand.

Sterke uv-straling? Blijf uit de zon!

Het weerbericht geeft je vaak de uv-index mee. Die drukt de intensiteit van schadelijke uv-straling uit. Ken je de uv-index van de dag – check bijvoorbeeld Meteo.be? Dan kan je deze richtlijnen volgen:

 • Zwakke uv-index: 1 - 2

 Je kan veilig in de zon komen zonder huidbescherming.

 • Matige of hoge uv-index: 3 - 7

Bescherm je huid met zonnecrème en draag kledij die je armen en benen bedekt. Zet ook een hoofddeksel op. Wil je toch zonnen? Ga dan zeker in de schaduw liggen tijdens de heetste uren van de dag.

 • Zeer hoge of extreme uv-index: 8 - 16

Blijf binnen als de zon op haar heetst is. Ga niet zonnen, maar zoek de schaduw op.

 

Ken je trouwens het onderscheid tussen uv A- en uv B-stralen? Lees wat die betekenen voor jouw huid.

Voorkom zonnebrand met een hoge SPF

SPF staat voor Sun Protection Factor. Die factor vertelt je hoe goed een zonnecrème je huid beschermt tegen uv B-stralen. Maar het zegt niets over de bescherming tegen uv A-stralen. In de apotheek vind je zonnecrèmes die tegen uv B- én uv A-stralen beschermen. Zo zon je veilig en zorgeloos.

Voor welke SPF kies je? Kijk daarvoor naar je huidtype. Hoe gevoeliger je huid, hoe hoger de SPF die je nodig hebt.

Ontdek jouw huidtype

 • Huidtype 1: bijzonder gevoelig voor de zon

Heb je een melkwitte huid, rood of lichtblond haar en veel sproeten? Dan verbrand je zeer snel. Je wordt ook minder snel bruin. Zonder bescherming tegen de zon kan je al verbranden na 5 tot 10 minuten.

 

 • Huidtype 2: gevoelig voor de zon

Jij hebt een bleke huid, blond tot lichtbruin haar en enkele sproeten. Met dit huidtype verbrand je snel in de zon, maar kan je toch lichtjes bruinen. Zonder bescherming tegen de zon kan je verbranden na 10 tot 20 minuten.

 

 • Huidtype 3: tussen gevoelig en vrij bestendig

Een bleke huid? Donkerblond, kastanjebruin of donkerbruin haar? Geen sproeten? Jij verbrandt niet snel en bruint gemakkelijk. Zonder bescherming tegen de zon kan je verbranden na 20 tot 30 minuten.

 

 • Huidtype 4: vrij bestendig tegen de zon

Met een getinte huid en donkerbruin tot zwart haar duurt het wat langer voor je verbrandt. Jouw huid wordt zeer makkelijk bruin. Zonder bescherming tegen de zon kan je verbranden na 30 tot 45 minuten.

Er zijn verschillende huidtypes

Smeren of spuiten tegen de zon

Ga je voor een zonnecrème? Of toch liever een spray? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur. Voor een drogere huid is een crème ideaal. Een spray werkt dan weer goed op behaarde of moeilijker te bereiken plekken.

Nog meer tips voor veilig zonnen

 1. Gebruik zonneproducten die je beschermen tegen zowel uv-a als uv-b.
 2. Smeer je rijkelijk in: gebruik als volwassene ongeveer 30 ml.
 3. Smeer regelmatig. Geef je huid elke twee uur een nieuwe laag. En elke keer als je gezwommen, gesport of gezweet hebt.
 4. Smeer je een half uur voor je in de zon gaat al in.
 5. Blijf bij voorkeur uit de zon tussen 12 en 16 uur.
 6. Draag een droog T-shirt of blouse, een hoed of een pet en een zonnebril. Ook al zit je in de schaduw of onder een parasol.
 7. Hou er rekening mee dat je in het water, op het strand en zelfs in de sneeuw sneller verbrandt.
 8. Hou baby’s tot 1 jaar uit de zon. Oudere kinderen trekken het best een T-shirt aan en spelen tijdens de middaguren in de schaduw.
 9. Vergeet niet om ook je oren, handen, neus, voeten, rug en hals goed in te smeren.
 10. Vermijd zonnebanken.

 

Ga je binnenkort op reis? Bekijk de checklist voor jouw reisapotheek.

 

Klik hier voor ons dossier over de reisapotheek.