Wat moet er in de huisapotheek?

Voor je eigen gemak is het belangrijk dat je alle medicatie op één plek bewaart. Jouw apotheker adviseert je graag welke producten je het best in zo’n huisapotheek voorziet. Let er wel op dat je telkens de vervaldag van de medicatie controleert vooraleer het te gebruiken. Het gebruik van vervallen geneesmiddelen is immers niet zonder risico.

 

 

Huisapotheek: uitwendig gebruik

Insectenbeten

Koelende zalf vermindert de jeuk en irritatie na een insectenbeet en voorkomt infectie. Voor producten die antihistamine bevatten, vraag je best raad aan je arts of apotheker vooraleer ze te gebruiken. Zeker bij uitwendig gebruik kan dit ervoor zorgen dat de huid overgevoelig reageert of dat er complicaties ontstaan bij blootstelling aan zonlicht.

 

Kneuzingen en verstuikingen

Jouw apotheker kan je adviseren over zalven of crèmes die de pijn bij een kneuzing of verstuiking verminderen. 
Om de zwelling te verlichten, gebruik je een coldpack.

 

Ontsmettingsmiddelen

Maak een wonde eerst schoon met water en eventueel wat zeep. Pas daarna breng je een ontsmettingsmiddel aan. Het aanbod is groot, dus vraag zeker raad aan je apotheker welk middel je het best voorziet in jouw huisapotheek.

 

Zonnebrand

Producten om je tegen de zon te beschermen bestaan er in allerlei vormen: melk, crème, gel, olie, lotion of zonnemelk. De vorm doet er eigenlijk niet zoveel toe, de keuze hangt dan ook af van jouw persoonlijke voorkeur. Het is wel belangrijk dat de beschermingsfactor hoog genoeg is en dat het product beschermt tegen zowel UVA- als UVB stralen.


Huisapotheek: inwendig gebruik

Pijn, koorts en ontsteking

Pijn en koorts zijn hoogstwaarschijnlijk de vaakst voorkomende redenen waarvoor we onze huisapotheek raadplegen. Middelen op basis van paracetamol, ibuprofen of acetylsalicylzuur helpen bij pijn en koorts. Die laatste twee kun je ook gebruiken bij een ontsteking. Neem een voldoende hoge dosis maar gebruik deze middelen ook niet te veel en zeker niet te lang.

 

Diarree en verstopping

Producten op basis van loperamide remmen de darmbeweging af en zijn dus een uitstekend middel tegen diarree. Toch blijft het net zo belangrijk om uitdroging te voorkomen door veel te drinken. En vraag raad aan je apotheker over orale rehydratatie-oplossingen.
Maar ook het omgekeerde is mogelijk: dat je last krijgt van verstopping. In eerste instantie is het dan belangrijk om je voeding aan te passen en veel te drinken en te bewegen. Zelfzorgmiddelen tegen verstopping kunnen helpen.

 

Maagklachten

Brandend maagzuur, oprispingen of een slechte vertering zijn behoorlijk vervelend. Maar er bestaan verschillende middelen die de pijn verzachten en de ongemakken wegnemen. Gebruik ze echter niet te lang en niet te vaak.

 

Verkoudheden

Er bestaan verschillende middeltjes om de symptomen van de typische winterkwaaltjes te verzachten. Keelpastilles of -sprays kunnen bijvoorbeeld die pijnlijke rauwe keel verzachten. Met fysiologisch serum kan je de neus spoelen. Of een hoestsiroop gebruiken om die hardnekkige hoest te verzachten. Wees echter spaarzaam met hoestsiroop. Hoestsiropen die de prikkelhoest afremmen kunnen vervelende bijwerkingen veroorzaken zoals slaperigheid of een verminderd reactievermogen.


Geneesmiddelen voorgeschreven door een arts

Nuttige telefoonnummers

Apotheek van wacht: 0903 99 000
Europees/Belgisch noodnummer: 112
Medische hulp of brandweer: 112
Politie: 101
Antigifcentrum: 070-245.245

Lees ook: