winterkwaaltjes - hoesten

Jawel, hoesten is een nuttige bezigheid. Een hardnekkige hoest mag dan misschien wel hinderlijk zijn, toch is het een zeer normale reactie van het lichaam om een blokkage of irritatie aan de luchtwegen te verwijderen. Het is een soort verdedigingsreactie die ervoor zorgt dat onze longen en luchtwegen schoon blijven en we makkelijk kunnen blijven ademen, bijvoorbeeld wanneer je verkouden bent. Vaak wordt de hoestprikkel veroorzaakt door slijmen in de luchtwegen waardoor je een slijmhoest of productieve hoest ontwikkelt.

 

is hoesten erg?

Een normale hoest gaat meestal spontaan over maar kan al snel 3 tot 4 weken aanslepen. Toch kan het soms nuttig zijn om het advies van de huisarts te vragen. Bijvoorbeeld wanneer je hoge of langdurige koorts ontwikkelt, opvallend veel bloed in het slijm vaststelt, pijn ervaart of last krijgt van kortademigheid. Ook bij pasgeborenen of baby’ die door het hoesten moeilijk drinken, vraag je best deskundig advies.

wat kan je doen tegen hoesten?

Er bestaan geen geneesmiddelen of behandelingen die het genezingsproces kunnen versnellen. Daarvoor moet je rekenen op de doeltreffendheid van jouw weerstand. Toch zijn er een aantal mogelijkheden om de klachten te verminderen of om je resistentie te ondersteunen bij de bestrijding van de infectie.

 

  • Drink voldoende. Wanneer je je wat ziek voelt, vermindert vaak onbewust de eet en dranklust. Toch heeft je lichaam vocht nodig om zich te verweren tegen de infectie. Drink dus regelmatig water, vruchtensap of lauwe thee en maak zo het slijm ook wat vloeibaarder.
  • Een snoepje of lepel honing kan de kriebelhoest en soms bijhorende keelpijn verlichten (honing is echter niet geschikt voor kinderen jonger dan één jaar omdat ze bacteriën kan bevatten waar baby’s ziek van worden).
  • Een fysiotherapeut kan het vastzittend slijm losmaken met klopmassages (tapotage).
  • Hou je warm en slaap voldoende.
  • Stress heeft een negatieve invloed, dus probeer zo veel mogelijk te ontspannen.
  • Eet gezond en evenwichtig met fruit en groenten;

antibiotica zinloos? 

De meest voorkomende lage luchtwegeninfecties worden veroorzaakt door een virus. Maar tegen virussen hebben antibiotica geen verweer. Te vaak antibiotica gebruiken, zorgt er bovendien voor dat de bacteriën aanwezig in de omgeving, resistent worden tegen antibiotica. Bijgevolg zullen de antibiotica niet meer werken als je besmet wordt met zo'n bacterie.

hoestsiroop

Wanneer het hoesten echt hinderlijk is, kun je overwegen om een hoestsiroop te gebruiken. Die neemt weliswaar de oorzaak van het hoesten niet weg, maar kan de symptomen wel helpen onderdrukken. Toch mag je hoestsiroop zeker niet onbezonnen nemen. Vooral de producten op basis van codeïne kunnen een aantal vervelende bijwerkingen veroorzaken zoals slaperigheid, duizeligheid of een verminderd reactievermogen. Daarom kun je ze enkel op voorschrift verkrijgen.


Soms kunnen slijmoplossers soelaas bieden. Zij maken het slijm vloeibaarder of zorgen ervoor dat het makkelijker loskomt van de bronchiën.

wil je meer weten?

Vraag gerust raad aan je apotheker. Klik hier om je dichtstbijzijnde apotheek op te zoeken. 

Lees hier ons volledige dossier over winterkwaaltjes.