winterkwaaltjes - verkoudheid

Verkoudheden worden overgedragen via een virus. Er zijn wel honderden potentiële boosdoeners maar in de meeste gevallen gaat het om het rhinovirus.

een verkoudheid heb je snel

Verkoudheidsvirussen overleven relatief lang buiten het lichaam en vinden via gebruiksvoorwerpen zoals telefoons, deurklinken of eetgerei makkelijk de weg naar een andere slachtoffer. Ook tijdens het niezen of hoesten verspreidt het virus zich via minuscule druppeltjes in de lucht. Verspreiding gaat zelfs zo makkelijk dat de gemiddelde volwassene wel 2 tot 4 keer per jaar verkouden is. Bij kinderen is dat zelfs 6 à 10 keer. Symptomen zijn: keelpijn, niezen, droge hoest, een verstopte of lopende neus en een wat belabberd gevoel.

verkoudheid? Uitzieken is de boodschap!

Eens besmet, zit er weinig anders op dan gewoon uit te zieken. Een verkoudheid gaat namelijk vanzelf weer over. Na een goeie week ben je er normaal gezien van verlost, al kan een hardnekkige verkoudheid wel een drietal weken aanhouden. Het belangrijkste is dat je goed uitrust, voldoende water drinkt, irriterende rook vermijdt om je luchtwegen wat te sparen en zorg er ook voor dat de luchtvochtigheid in huis op peil blijft. Ook de apotheker kan je helpen met comfortgeneesmiddelen zoals een neusspray of een zoutoplossing om je neus te spoelen.

tip van je apotheker

Ontzwellende neusdruppels of verstuivers lossen weliswaar de oorzaak van het probleem niet op, maar kunnen wel de symptomen onderdrukken door de zwellichamen te doen slinken. Daardoor kun je weer vrijer ademen. Kies bij voorkeur voor een spray. Zij bereiken een groter oppervlak van het slijmvlies dan de druppeltjes en de vloeistof loopt niet via de keel weg. Zorg er ook voor dat je als enige het flesje gebruikt, want ze raken makkelijk besmet.

Let op! Neusdruppels mag je niet langer dan 5 tot 7 dagen na elkaar gebruiken en overschrijd de maximale dosis niet. Anders loop je het risico dat je neus chronisch verstopt raakt of dat je zelfs blijvende schade aan de neusslijmvliezen veroorzaakt. Wees extra voorzichtig als je lijdt aan suikerziekte, verhoogde bloeddruk, glaucoom of een verhoogde schildklierwerking.

maak je geen zorgen

Een verkoudheid is zelden iets om je zorgen over te maken. Een doktersbezoek is dan ook vaak overbodig. Enkele wanneer je last hebt van langdurige koorts, oorpijn of moeilijk kunt ademen, vraag je best raad aan je huisarts. Een extra bacteriële infectie kan namelijk ook een sinusitis of oorontsteking veroorzaken.

verkoudheid is geen griep

De begrippen verkoudheid en griep worden wel eens onterecht met elkaar verward. Er is immers een vrij groot verschil. Waar een verkoudheid nog vrij onschuldig is, zal griep veel ernstigere symptomen vertonen. Het probleem is dat er net tijdens het griepseizoen ook veel verkoudheden zijn. De verwarring is dus wel begrijpelijk. Maar bij griep krijg je echt te maken met hevige spierpijn, koorts en misselijkheid. Dan raak je niet veel verder dan het bed of de zetel.

wil je meer weten?

Vraag gerust raad aan je apotheker. Klik hier om je dichtstbijzijnde apotheek op te zoeken. 

Lees hier voor ons volledige dossier over winterkwaaltjes.