Zonnebrand en andere gevaren van de zon

HEALTH
Gepost op: 
03/06/2019
Zonnebrand en andere gevaren van de zon

We hebben de zon nodig om vitamine D aan te maken. Een erg belangrijke vitamine: ze versterkt onze botten en tanden. Maar voor je dagelijkse dosis is een half uurtje zonlicht op je handen en gezicht al voldoende. Geen excuus dus om onbeschermd te zonnen. Want de zon heeft ook een duistere kant.

Als je die zalige zonnestralen op je huid voelt, vergeet je weleens de gevaren. Wij zetten ze voor jou op een rij.

Wie zich zonnebrandt …

… moet op de blaren zitten. Het is je ongetwijfeld al overkomen: te lang onbeschermd in de zon gezeten. En dan merken dat je verbrand bent. Je huid slaat rood uit. De verbrande plekken voelen pijnlijk aan.

Maar wat is zonnebrand juist? De zon stuurt uv-stralen uit die doordringen in je huid. Zo raken je huidcellen verbrand en beschadigd. Hoe ernstig je verbrand bent, dat leid je af uit de volgende vier gradaties.

 

Hoe erg ben je verbrand?

 • Graad 1

Je huid is lichtrood. Na een tot drie dagen verdwijnt de roodheid, zonder dat je huid afschilfert.

 • Graad 2 

Je hebt een rode huid die pijnlijk aanvoelt. Het duurt ongeveer drie dagen tot ze genezen is. Je kan een beetje afschilferen. Daardoor is je huid tijdelijk wat bruiner. 

 • Graad 3

Je huid is donkerrood en gezwollen. Ze voelt pijnlijk aan. Na enkele dagen schilfert je huid af en ben je wat bruiner.

 • Graad 4

Je bent ernstig verbrand: je huid is vuurrood, pijnlijk en gezwollen. Op sommige plekken duiken kleine blaasjes op. De verbrande huid schilfert volledig af. Je kan permanente bruinachtige vlekken op je huid krijgen. 

 

Heb je het zitten? Blijf dan in de schaduw en smeer rijkelijk aftersun. Lees er alles over in de blog ‘Verbrand door de zon. Wat nu?’.

Let op voor uitdroging

Ook dehydratatie of uitdroging komt geregeld voor bij blootstelling aan de zon. Als je zweet, verlies je veel vocht. Zo vloeien ook zout en andere essentiële stoffen uit je lichaam weg. Onderschat uitdroging niet! Soms beland je er zelfs mee in het ziekenhuis.

Je herkent uitdroging onder andere aan deze symptomen:

 • dorst en droge mond
 • slap gevoel en lage bloeddruk
 • spierkrampen en stemverlies

Hitteslag of zonnesteek?

Je kan een zonneslag (of zonnesteek) oplopen door je hoofd en nek langdurig bloot te stellen aan de zon. Gevaarlijk is dat zeker, want je lichaamstemperatuur schiet zo de hoogte in.

Wat is dan een hitteslag? Die krijg je door de warmte. Je hoeft er dus niet voor in de zon te komen: ook een zware inspanning of een externe warmtebron kan je zo’n hitteslag bezorgen. De thermostaat in je hersenen wordt dan ontregeld, waardoor je lichaam zich niet kan afkoelen.

De symptomen van een zonne- en hitteslag zijn gelijkaardig:

 • duizelig en slap gevoel
 • rode ogen en/of huid
 • angst en verwardheid
 • vermoeidheid en hoofdpijn
 • spierpijn en koorts

Huidkanker overkomt 1 op 6

Op langere termijn kan de zon ook huidkanker veroorzaken. Hoe meer je je huid blootstelt aan uv-straling, hoe groter die kans wordt. Wist je dat 1 op de 6 mensen ooit een vorm van huidkanker ontwikkelt? Vaak is dat te wijten aan te veel uv-straling door de zon of zonnebank .

Controleer je huid dus regelmatig op vlekjes. En speur naar melanomen – dat zijn pigmentcellen die zich ongecontroleerd vermenigvuldigen. Ze beginnen vaak op bestaande moeder-, geboorte- of schoonheidsvlekjes. Merk je dat een bestaand vlekje verandert van kleur, vorm, dikte of grootte? Of dat het gaat jeuken, zweren of bloeden? Dan laat je dat het best eens nakijken door je huisarts.

Hoe je jezelf weert tegen de gevaren van de zon? Ontdek het in het artikel ‘Zo bescherm je je huid tegen de zon'.